V Í C T I M E S D E L F R A N Q U I S M E
JUDICIS I REPRESSIÓ

EXPEDIENTS CARCELARIS DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Per consultar els expedients carcelaris d'una persona nascuda al Pais Valencià cal acudir presencialment a l'Arxiu del Regne i sol·licitar una còpia.

Direcció: Passeig de l'Albereda nº22. 46010, València.

Telèfon: (+34) 96 120 67 30

JUDICIS SUMARÍSSIMS

Es denomina judicis sumaríssims als procediments judicials incoats contra els republicans per part del Tribunal Militar Territorial durant l'inici de la dictadura franquista. Ací trobareu sentències, denúncies i raons —segons la visió de les autoritats franquistes— que donaren peu a condemnes de mort o de presó. En l’Arxiu del Regne de València, també podeu conseguir còpia dels expedients de responsabilitats politiques però sols dels jutgats de València capital,Sagunt i Carlet.

Cal mencionar, abans que res, que els expedients dels sumaríssims no es poden trobar a Internet. En aquests moments, per poder consultar-los, cal anar personalment a l'arxiu de la Subdirecció General de Publicacions i Memòria Històrica del Ministeri de Defensa, a Madrid. Es pot demanar còpia mitjançant correu electrònic.

Direcció: Paseo Moret nº3. 28008, Madrid.

Telèfon: (+34) 91 780 86 50

Correu electrònic: archivo-historico-defensa@oc.mde.es

En aquest enllaç pots descarregar (en arxius Excel) les dades generals i la localització actual de tots els expedients d'aquests sumaris als quals té accés el Ministeri de Defensa. Aquests arxius s'actualitzen trimestralment.

LLISTATS DE JUDICIS SUMARÍSSIMS PER PROVÍNCIES

Consulta ací els llistats de judicis sumaríssims per ordre alfabètic i de província.

CAMPS DE CONCENTRACIÓ

Llistat de camps de concentració franquistes (15Mpèdia)

Base de dades d'espanyols deportats als camps de concentració nazis (Ministeri de Cultura).

Aquesta base de dades presenta els continguts de la investigació realitzada per Benito Bermejo i Sandra Checa (2006). Podeu cercar una persona a la pestanya "Buscador" per nom i lloc de naixement. Així mateix, els resultats de la investigació estàn publicats en paper baix el nom Libro memorial: españoles deportados a los campos nazis (1940-1945).

VAIXELLS DE L' EXILI

Immens com la mar que van haver de travessar. Impossible poder quantificar-los i molt menys nomenar-los. Servisquen els següents enllaços com a orientació per als qui vulguen endinsar-se en el tema.

VAIXELLS I PASSATGERS ARRIBATS A NOVA YORK

Avui, la font més completa de consulta per trobar informació sobre els emigrants espanyols als Estats Units es troba al cercador de la Ellis Island Foundation, que recull les dades de tots els inmigrants que han arribat al territori al llarg de la història. En aquesta base de dades es troba informació sobre els passatgers dels següents vaixells d'exiliats: Champlain de Gresse; Magallanes, Marqués de Comillas, Normandie, Presidente Harding, Saturnia, Serpa Pinto, Veerdam i Washington.

Per cercar una persona a la Ellis island Foundation cal seguir els següents pasos:

  1. Entreu en https://www.libertyellisfoundation.org/

  2. SeleccioneuPASSENGER SEARCH” que està a dalt a la dreta en un requadre.

  3. Escriviu el primer nom o l' inicial (First Name or Initial) de la persona cercada, i després el cognom complet o només el primer (Last Name).

  4. Si es posa el cognom complet i es selecciona RESULTS, en la pàgina apareix el nom cercat amb algunes dades i al final hi ha tres icones que en accedir a cadascun d'elles ens proporcionen altres informacions. La tercera icona (Ship Manifest) us portarà a una pàgina on apareix la llista completa dels passatgers.

  5. Si només introdüiu el primer cognom, podeu seleccionar el criteri CLOSE MATCHES i després RESULTS. D'aquesta manera, a la pàgina apareixerà una llista de noms semblants i en ella cal buscar el que ens interessa. De nou, les mateixes tres icones ens proporcionaràn informació adicional

IMPORTANT: Per utilitzar aquest cercador, cal inscriure's a la pàgina. Si no esteu inscrits, en el moment de triar una icona apareixerà una finestra per a inscriure's. El procés és gratuit, però cal emplenar les dades que es demanen per continuar navegant.

ALTRES DESTINACIONS

La Fundació Pablo Iglesias oferix un llistat dels passatgers coneguts de diversos vaixells de l'exili. Entreu als enllaços que us oferim a continuació i feu clic en "Descargar documento" per veure la informació respectiva a cada vaixell. Els documents es descarregaràn en PDF al vostre ordinador.

Cuba-Saint Domingue (Mèxic)

El vaixell francés Cuba va transportar prop de 600 refugiats espanyols fins a la República Dominicana. Rebutjats per l'administració d'aquell territori, realitzaren un transbord al Saint Domingue i salparen a Mèxic, on fóren acollits pel president Lázaro Cárdenas. Llistat de passatgers coneguts.

Winnipeg (Xile)

El viatge del Winnipeg és considerat el més nombrós de l'exili, amb més de 2.000 refugiats espanyols. El viatge va durar més de 30 dies, des de Paudillac fins al port de Valparaíso. L'esforç del poeta Pablo Neruda fóu de gran importància per a que el govern de Xile acceptara als exiliats. Llistat de passatgers coneguts.

Sinaia (Mèxic)

Com tants altres, el Sinaia va transportar prop de 1600 refugiats per l'Atlàntic fins al port de Veracruz. Es tracta d'un dels viatges més documentats gràcies a la confecció d'un diari escrit pels mateixos tripulants i als registres proporcionats pel SERE (Servei d'Evacuació de Refugiats Espanyols), la institució de la República que va organitzar la majoria de transports a Mèxic. Llistat de passatgers coneguts.

Ipanema (Mèxic)

El viatge de l'Ipanema, un antic vaixell de càrrega es recorda com un dels més complicats. Realitzà més de la meitat del recorregut amb una hèlix trencada fins aturar-se a Martinica, on el pogueren reparar. L'Ipanema fóu el segon viatge de refugiats organitzat pel SERE. Llistat de passatgers coneguts.

Méxique (Mèxic)

El Méxique, últim viatge a Mèxic organitzat pel SERE, era un antic creuer que fóu reutilitzat durant la guerra per realitzar diversos viatges amb refugiats espanyols (quasi 3.000 en total). Abans d'acabar la guerra, ja havia realitzat un viatge transportant exclusivament menors d'edat, els denominats "xiquets de Morelia". Llistat de passatgers coneguts.

Stanbrook (Algèria)

L'Stanbrook va salpar del port d'Alacant la nit del 28 de març amb destí a Orà, amb més de 3.000 republicans a bord. Es considera l'última evacuació massiva per mar dels refugiats de la Guerra Civil. Llistat de passatgers coneguts.

L’Associació Stanbrook, membre de la nostra Coordinadora, va organitzar el 2014 un viatge en què prop de cent persones van retre homenatge als republicans de l’exili algerià i, per extensió, a tots els exiliats del Nord d’Àfrica, agraint tanmateix, l’ajuda que els van prestar les famílies algerianes en fer-se càrrec de molts d’ells.