Veritat, justícia i reparació

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

N O V E T A T S

BLOG

Pròximament afegirem a aquesta columna un avanç de l'article més recent.

ACTES RECENTS

27/01/2021. Acte online en record de les víctimes de l'Holocaust nazi i en memòria del 75 aniversari de l'alliberament dels camps de concentració, on Rosa Brines va participar en representació de la Coordinadora. Llegiu la notícia completa.

DARRER COMUNICAT

16/02/2021. Nota de premsa informativa sobre l'Assemblea anual de la Coordinadora, on es repassaren temes d'actualitat, els avanços realitzats durant el cicle anual i els objectius de cara al futur. Llegiu el comunicat complet (valencià).

C O N T I N G U T S

En aquesta secció us oferim un mapa de la nostra pàgina web amb els diversos apartats que la componen i el que podreu trobar a cadascun d'ells.

  • INICI: Pàgina introductòria, amb enllaços ràpids a les darreres novetats. A les subpàgines trobareu informació sobre la Coordinadora i vies de contacte.

  • VÍCTIMES DEL FRANQUISME: Pàgina dedicada a homenatjar i proporcionar ajuda a totes aquelles persones repressaliades pel franquisme i els seus familiars. Ací trobareu informació sobre els projectes de la Coordinadora a diverses zones de fosses comuns dins del territori valencià, a més d'informació sobre procediments útils, com ara formar una associació o accedir a determinades fonts de consulta.

  • MISSIONS DE LA MEMÒRIA: Pàgina dedicada al nostre projecte de difussió de la memòria històrica i democràtica a les aules. A més d'accés al projecte, també oferim un llistat de recursos didàctics recomanats.

  • ARXIU HISTÒRIC: Pàgina on trobareu enllaços a documentació històrica accessible per a la seua consulta: des de bases de dades d'arxius a testimonis orals de víctimes.

  • BLOG: Espai de notícies d'actualitat, columnes d'opinió i esdeveniments recents de la Coordinadora i els seus membres.

Mapa de continguts de la web

  • ACTIVITATS: Xerrades escolars de les Missions, publicacions dels nostres socis, comunicats de la Coordinadora i altres actes organitzats per nosaltres.

  • LEGISLACIÓ: Informació sobre les lleis i propostes actuals relacionades amb la memòria històrica i democràtica, classificada per àmbits autonòmic (País Valencià), nacional (Espanya) i internacional.

A C T U A L I T A T

[14/12/2020] Conselleria aprova la transformació del camp d'Albatera en un espai de la memòria mentre hi continua la recerca arqueològica

La Conselleria de Qualitat Democràtica ha iniciat els tràmits per adquirir els terrenys que formaren part de l'antic camp de concentració franquista d'Albatera durant la postguerra i crear-hi un centre d'interpretació i divulgació de la història del camp i de les condicions en les quals vivien els repressaliats. Albatera fóu possiblement el camp de concentració més important del franquisme, i pels seus murs passaren 20.000 presoners, un nombre indeterminat dels quals encara jau soterrat en una fossa no descoberta.

La investigació arqueològica, tot i que no ha trobat la fossa en les seues primeres fases, sí que ha descobert restes humanes i objectes diversos (llaunes, monedes, bales, etc.). El dirigent de l'operació, Felipe Mejías, no perd l'esperança; fins ara només s'ha investigat l'entrada del camp, i està previst continuar-hi a la primavera de 2021.

Enllaç a la notícia completa

Fotografia del camp d'Albatera (Ajuntament de Sant Isidre)

[09/12/2020] COMUNICAT: Conclusions de la V Trobada de la Memòria

En el 72 aniversari de l'aprovació de la Declaració Universal de Drets Humans, la V Trobada Estatal de Col·lectius de Memòria Històrica i de Víctimes del Franquisme, demanda al Govern de l'Estat i al Congrés dels Diputats l'aprovació d'una “Llei de memòria democràtica que pose fi a la impunitat del Franquisme" i que garantitze els drets a la veritat, justícia i reparació a les víctimes de la dictadura i la Transició.

ENLLAÇ AL COMUNICAT COMPLET EN VALENCIÀ

ENLLAÇ AL COMUNICAT COMPLET EN CASTELLÀ

[30/11/2020] MISSIONS (IM)POSSIBLES, galadronat amb el Premi Especial del Públic al FCCC d'ACICOM

Aquest dilluns 30 de novembre, Rosa Pérez Garijo, de la Conselleria de Participació, Cooperació, Transparència i Qualitat Democràtica, va atorgar a "Missions (Im)possibles" el Premi Especial del Públic del Festival de Cinema Ciutadà Compromés d'ACICOM. Aquest és un dels premis que es poden obtenir d'un total de sis categories, entre les quals s'inclouen les obres de ficció, l'ús del valencià o la documentació de les noves realitats socials dels últims temps.

El premi fóu entregat als directors Manuel Rossell i Lucas Moro, de la productora Vídeo al Cuadrado, que donaren un xicotet discurs d'agraïment. Poc després, finalitzava l'acte de clausura, donant conclusió al festival fins a la propera edició.

Podeu trobar més informació sobre el FCCC i les altres obres premiades a la pàgina web d'ACICOM.

Fotografies de l'acte cedides per Teresa Llopis