M A T E R I A L   A U D I O V I S U A L

II REPÚBLICA

La utopía desarmada

Director: Sergi TarínAny: 2005
El documental és un viatge pel temps de la II República en terres valencianes, entre l'abril de 1931 i març de 1939, a partir del relat de 24 protagonistes, entre historiadors i testimonis directes, coneguts o no, o els seus descendents. La narració recorre els principals fets d'una època tan intensa, convulsa, des de la proclamació de la República, la desfeta del blasquisme i el naixement d'Esquerra Valenciana, a l'esclat de la guerra i la derrota del govern legítim, passant pels anys en què València va ser capital de l'Estat republicà.
Pots veure el documental en aquest enllaç

La república de los maestros

Guió: Victoria MartínezRealització: Arturo VillacortaProducció: RTVEAny: 2004
El documental reprodueix la memòria d'aquells xiquets de la República que varen viure el procés de reformulació de la educació com a projecte constitutiu de canvi social. Al llarg dels seus 40 minuts de metratge es descriveixen les reformes educatives realitzades durant el període republicà, la preparació de nous mestres i el desenvolupament de noves pedagogies.
Pots veure el documental a Yotube en aquest enllaç

Rodolfo Llopis: la conducta del mestre

Director: Francesc PicóProducció: Àpunt MediaAny: 2017
Va ser Rodolfo Llopis un mestre sense deixebles? Poden percebre hui les traces de les seues aportacions pedagògiques i polítiques? L'intent de respondre a aquestes preguntes és la metodologia utilitzada per a analitzar aquesta biografia personal i pública de qui va ser l'impulsor de la major reforma educativa que ha conegut Espanya durant els primers anys de la República. 
Pots veure el documental a en aquest enllaç

GUERRA D'ESPANYA

Carcaixent en temps de guerra

Director: Sergi MoyanoGuió: María José SigalatImatge: Vicent Pons - Carles Benito - Carlos Langa - Ricard SalomNarració: Rosana PastorMúsica Original: Giannino Clemente / TresArcs - Toti Soler - Lluís Llach - Pau Casals - Roque BañosDisseny gràfic: Pau ÀlvarezAssessorament històric: José Manuel Fernández 
Durant el primer terç del segle passat, una sèrie de canvis polítics i socials culminen en la proclamació de la II República. Carcaixent és en aquell moment una ciutat capdavantera en la producció de la taronja, al voltant de la qual conflueix una societat dinàmica i moderna.
Recolzat en recreacions històriques, aquest documental recupera imatges d’arxiu inèdites, la veu dels protagonistes i entrevista historiadors i investigadors locals. Presenta la realitat local durant el govern republicà i la seua desfeta com a conseqüència del colp d’Estat franquista. En definitiva, ofereix un repàs didàctic a una de les etapes més apassionants de la història del nostre país.
Pots veure el documental complet en aquest enllaç.

La amarga derrota de la República

Directora: Rosa BrinesAny: 2020
Aquest documental segueix el relat de Patricio Azcarate, fill de l'últim embaixador de la República a Londres, a través d'esdeveniments clau de la guerra, com ara la Batalla de l'Ebre i la intervenció de les brigades internacionals. Amb intervencions d'historiadors reconeguts, com Ángel Viñas, Jorge Ramos i J. R. Valero, el documental s'endinsa en els darrers mesos de resistència de la República i en l'amargura amb la qual es va viure la seua caiguda.
Podeu veure el documental en aquest enllaç.

Un cielo impasible

Director: David VarelaAny: 2020
La pel·lícula, dirigida per David Varela i presentada en el Festival de Cinema de Gijón de 2020, narra el succeït en la batalla de Brunete durant la guerra civil i com les noves generacions s'enfronten a una memòria històrica que, malgrat la seua importància, no sempre es tracta en els instituts. La intenció principal del film és obrir un marc de reflexió com a eina necessària per a aconseguir una cosa fonamental: evitar que la memòria històrica caiga en l'oblit. 
Podeu veure el tràiler al següent enllaç.

Arañar la tierra. Memoria y orgullo

Director: Miguel CastañoProducció: Fundación Anastasio de GraciaAny: 2022
Documental que narra les excavacions arqueològiques realitzades en la Plaça del fotògraf Robert Capa, per l'equip d'arqueòlegs dirigits per Alfredo González Ruibal, de l'Institut de Ciències del Patrimoni del CSIC, dins del projecte «Recuperació de la memòria de les víctimes civils dels bombardejos aeris de Madrid. Estudi arqueològic sobre les restes dels habitatges obrers destruïts pels bombardetjos aeris, durant la Guerra Civil.
Podeu veure el documental en aquest enllaç.

Refugis i refugiats

Director: Ximo Estal LizondoAny: 2017
Aquest documental vol homenatjar la solidaritat que van transmetre els valencians als centenars de refugiats i evacuats que van passar pels pobles fugint de l'ocupació franquista, dels bombardejos i de les zones de conflicte. És un reconeixement també a aqueix Govern republicà espanyol pel seu humanisme, ja que mai van deixar d'invertir econòmicament en l'ajuda a tots els refugiats i evacuats de guerra en la zona republicana. Al contrari, durant els tres anys del conflicte, malgrat estar perdent la guerra, van augmentar les despeses a aquest efecte.
Enllaç al documental complet.

Filmoteca Espanyola: Colección Guerra Civil

Arxiu: Ministeri de Cultura i Esport
La Filmoteca Espanyola conté una quantitat considerable d'arxius audiovisuals produïts durant el període de la guerra civil. Des de documentals i noticiaris dels nous avanços del conflicte, fins curtmetratges propagandístics per a la rereguarda de cada bàndol. Tots ells estan accessibles tant a la pàgina web de la filmoteca com al canal de YouTube del Ministeri de Cultura i Esport.
Llista de reproducció disponible al següent enllaç

Brigadistas, la memoria antifascista

Producció: RTVEAny: 2006
Capítol del programa Informe Setmanal que centra els seus vint minuts de duració en la vida i memòria dels milicians de les Brigades Internacionals, milers de jovens d'arran el món que aplegaren a Espanya amb la convicció de defensar la llibertat amenaçada pel bàndol revoltat durant la guerra civil.
Pots veure l'episodi al següent enllaç

Les mamàs belgues

Director: Sven TurtenyAny: 2017
Documental que narra l’ajuda de les infermeres del nord d’Europa, Bèlgica, entre d’altres a la República, en concret en l’hospital d’Ontinyent entre 1937-39. Dirigit per Sven Turteny i basat en la investigació del professor de l’escola de Magisteri d’Ontinyent, Joan Josep Torró. En 2014, Sven Tuytens, corresponsal de la radio-televisió belga a Espanya comença a treballar sobre un grup de dones joves d'Europa de l'Est que van fugir en els anys 20 i 30 dels seus països d'origen per a començar una nova vida a Bèlgica. En 1937, al costat de les seves parelles que s'havien allistat en la Brigades Internacionals, van partir per a lluitar contra el feixisme en la Guerra Civil Espanyola. Quan la República va ser derrotada, van tornar a Bèlgica. Durant la Segona Guerra Mundial, moltes d'elles es van unir a la resistència armada. En honor al compromís i valentia d'aquestes dones, Sven va realitzar el documental ‘Les Mamàs belgues’ (Premi Millor Documental de la Mostra Internacional de Cinema Documental de Montaverner 2017).La pel·lícula va servir com a punt de partida d'un projecte educatiu sobre la memòria històrica, ‘Resistir al Tirà’ amb un curt de 33 min. Enllaç al tràiler.

València, capital de la República

Direcció i guió: Pilar Pérez SolanoProducció: TrànsitAny: 2017
De novembre del 1936 a octubre del 1937, el govern de la II República es va instal·lar a València, que es va convertir en la capital d'Espanya i en el centre de la vida política, social i cultural del país. Prompte aquesta imatge idíl·lica canvia cap a l'escassetat d'aliments, els bombardejos i l'arribada de milers de refugiats. 
Documental disponible al següent enllaç

GUERRILLERS

Los últimos guerrilleros

Director: José Vicente ViadelAny: 2001
L' impacte del franquisme en la societat valenciana. Una jove descobreix casualment que el seu besavi va ser afusellat pel règim de Franco sense que els seus familiars coneguen les raons ni el seu cos haja aparegut mai. A partir d'aquest fet, el documental fa un recorregut per la societat de por i silenci que va esdevindre a partir del colp d'estat del dictador. Després d'aquest recorregut pels principals aspectes que defineixen un estat dictatorial, l'obra reflexiona sobre el moment actual i analitza fins a quin punt encara influeix en la societat espanyola aquesta etapa negra d'un passat històric no resolt.La idea a transmetre és que els drets i les llibertats exigeixen el seu defensa, ningú els defensa per nosaltres, i que el pacte de silenci no suposa la superació real de tot el que va succeir.
Pots veure el documental en aquest enllaç.

Los últimos guerrilleros: la historia de los maquis

Productor: Casamayor Teixeiria ComunicaciónAny: 2003
La caiguda de l'Eix a 1945 donà ales a les esperances d'uns republicans que esperàven la mort pròxima del règim franquista, encercat pel bloqueig internacional i sense el suport que havia gaudit anteriorment d'Alemanya i Itàlia. La operació de reconquesta, afavorida pel PCE a l'exili, amb l'objectiu de provocar una revolta popular contra la dictadura des de la Vall d'Aran, va ser un fracas. Molts d'aquests guerrillers tornarien a França però altres s'endinsarien a territori espanyol i, amb el suport de part de la població rural, actuarien com a resistència interna al règim als següents anys.
Pots veure el documental a Youtube en aquest enllaç.

CAMPS DE CONCENTRACIÓ I D'EXTERMINI

Mauthausen-Gusen: La memòria

Directora: Rosa BrinesProducció: Associació StanbrookAny: 2010
El documental fa un recorregut per tres camps de concentració nazi en companyia d'alguns dels supervivents, republicans espanyols que havien fugit a França quan el país veí va ser envaït per les forces d'ocupació nazi. Centenars de valencians van morir en Mauthausen, Gusen i Ebensee. El documental està realitzat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Benicàssim i la UJI de Castelló. Sol·liciteu una còpia del metratge a l'Associació Stanbrook.Tràiler

El camp de concentració de Portaceli

Director: Rafa ArnalProducció: Associació StanbrookAny: 2018
Portaceli és el Camp de Concentració més important, del final de la guerra al País Valencià, per la quantitat, "qualitat política, militar i representativa" dels presos republicans, pel que fa a la classificació, identificació i reenviament a les diferents presons provincials de tot l'estat dintre dels processos de la "Causa General" . Sol·liciteu una còpia del metratge a l'Associació Stanbrook.
Disponible a Youtube al següent enllaç

La mirada de Siegfried

Directora: Rosa BrinesProducció: Associació Stanbrook - Conselleria d' Educació UVAny: 2016
Una anàlisi del món actual a través de la mirada d'un supervivent d'Auschwitz que posteriorment seria salvat per un republicà espanyol captiu en el camp de concentració de Mauthausen. Siegfried Meir narra en primera persona la història d'un xiquet jueu de 8 anys que va arribar a Auschwitz en companyia de la seua mare i de com va salvar la vida. Un recorregut personal per a alertar de les pulsions d'exclusió i xenofòbia que es mantenen encara presents. Dirigit especialment al món educatiu.Descripció activitat complementària: Passe del documental i posterior xarrada- debat entorn del genocidi nazi i al fenomen en alça del neofeixisme, a partir de l'experiència que ens proporciona un supervivent jueu en l'Europa de la primera meitat del segle XX, dominada pel nazisme i pel feixisme.
Pots veure el documental en aquest enllaç.

La maleta de Mathausen

Producció: Coordinadora d'Associacions de Memòria Democràtica del País ValenciàAny: 2021

Aquest documental narra la història de Joaquin Tarin, suecà però natural d'Amposta, que desprès de lluitar a la Guerra d'Espanya i sobreviure a Mathausen, passà la major part de la seua vida a l'exili. Les seues netes, Rosa i Virtudes, aixina com les besnetes Roser i Laura, ens obrin la seua valuosa maleta on es conserven documents d'exepció, alguns d'ells inèdits. Documental on participa la historiadora Rosa Toran, l'expert en educació de la UV, Carlos Fuertes i el catèdratic de Filosofia, Juan Carlos Castelló, és el primer d'una sèrie de documentals educatius de la Coordinadora d'Associacions de Memòria Democràtica del País Valencià en col·laboració amb la Conselleria de Qualitat Democràtica.


Disponible el tràiler a Youtube al següent enllaç

GURS, historia y memoria

Director: Verónica SáenzAny: 2018
Documental sobre el camp de concentració de Gurs, creat originalment a França per acollir als refugiats espanyols i especialment del País Basc. Durant el govern de la França de Vichy, Gurs fóu emprat com a camp de concentració de jueus i presos polítics alemanys. Documental disponible mitjançant sol·licitud a la Diputació de Zaragoza.
Vegeu ací el llargmetratge

Francisco Boix. Un fotógrafo en el infierno

Director i guió: Llorenç SolerProducció: Oriol PortaAny: 2000
Documental que narra la vida del fotógraf Francisco Boix, militant comunista i exiliat republicà que, junt als seus companys, va estar empresonat al camp de concentració nazi de Mathausen. Al documental es reuneixen els testimonis d'altres víctimes concentracionàries que varen compartir espai amb el barceloní i moltes de les fotografies que Boix va aconseguir evitar que fosen destruïdes. Aquesta comesa ens permet veure alguns dels elements que formaven part de la realidad del camp i que, d'altra forma, hagueren sigut impossibles d'imaginar.
Pots veure el documental a Youtube al següent enllaç

Presos del silencio

Directora: Mariano Agudo i Eduardo MonteroProducció: Intermedia Producciones - Canal SurAny: 2004
Entre 1939 i 1962, milers de presos polítics participaren en la construcció dels 160 kilòmetres del Canal del Baix Guadalquivir, conegut popularment com "El Canal dels Presos". A través del testimoni dels propis presos i els seus familiars s'analitzen les circumstàncies que rodejaren aquesta colossal obra que forma part de la història recent d'Espanya. 
Vegeu ací el tràiler

Los últimos españoles de Mathausen y del resto de campos nazis

Directora: Carlos Hernández de MiguelAny: 2020
La història dels més de 9.000 espanyols i espanyoles que van ser deportats als camps de concentració nazis per decisió de Franco i d'Hitler. El documental basat al llibre "Els últims espanyols de Mathausen" se centra en el testimoniatge d'un ampli grup de supervivents espanyols de Mauthausen, Auschwitz, Buchenwald i Ravensbrück que relaten com era la vida i la mort en aquests letals recintes alçats per l'III Reich. També aporta declaracions d'historiadors i alguns reveladors documents que demostren la complicitat entre l'Espanya franquista i l'Alemanya nazi. 
Pots veure la pel·lícula a Youtube al següent enllaç

Conferència: Los campos de concentración de Franco (2022)

Ponent: Carlos Hernández de Miguel
Franco va crear més de 300 camps de concentració repartits per tota Espanya que van operar entre 1936 i 1947. Tots ells, al costat de centenars de batallons de treballs forçats, van conformar el sistema concentracionari franquista. Un sistema destinat a confinar i castigar als qui van romandre lleials a la legalitat republicana. Milers de presoners i presoneres van ser assassinats o van perir de fam, esgotament i malalties en aquests terribles llocs que també van servir per a explotar-los laboralment i per a intentar "reeducar-los" en la religió i la ideologia de la dictadura.
Pots veure la conferència a Youtube al següent enllaç

EXILI

Operació Stanbrook: viatge a l'exili algerià, 75 anys després

Directora: Rosa BrinesProducció: Associació StanbrookAny: 2010
El documental rememora el viatge del Stanbrook, un dels últims vaixells que van eixir d'Alacant cap a l'exili quan es compleixen 75 anys. El seu destí, Orà. Els protagonistes, esta vegada, són supervivents i familiars que viatgen a terres algerianes per retre homenatge a tots aquells que van aconseguir fugir els últims dies de la guerra. Sol·liciteu una còpia del metratge a l'Associació Stanbrook.

La Nueve. Los olvidados de la victoria

Directora: Alberto MarquadtAny: 2010
Documental que narra la història dels republicans espanyols de "La Nueve", unitat d'infanteria de la Segona Divisió del general Leclerc, que liberaren Paris el 24 d'agost de 1944. Tots ells lluitaven amb la convicció que una victòria dels Aliats a la Segona Guerra Mundial acabaria sobrepassant les fronteres pirenaiques i aconseguirien la caiguda de la dictadura de Franco. La gran majoria passarien la resta dels seus dies de vida fora d'Espanya i sense el reconeixement oficial de la seua participació en la alliberació del feixisme a França. Podeu veure el documental a Youtube a aquest enllaç

DICTADURA

Archivo histórico del NO-DO

Arxiu: RTVE
El NO-DO, sent el noticiari setmanal del règim franquista que precedia obligatòriament les pel·lícules projectades als cinemes espanyols entre 1942 i 1976, i de forma voluntària fins al 1981, es convertí en un ventall de divulgació propagandística d'allò que el règim volia fer visible a tots els espanyols. El franquisme va fer servir al NO-DO per presentar una visió peculiar d'Espanya i de la resta del món, amb escasses possibilitats de contrastar la informació rebuda per part dels espectadors amb una premsa i ràdio censurada i controlada pel règim i el partit únic. La seua peculiar sintonia d'introducció, a l'igual que les imatges del dictador inaugurant embassaments, resonen en diverses generacions d'espanyols. Al 2012, RTVE va digitalitzar i llançà el NO-DO complet al seu lloc web, de manera que pot ser consultat per tot tipus d'usuaris interessats en una font primària interessantíssima per entendre millor el discurs i imatge divulgada del règim.
Disponible al següent enllaç

Morir tranquil·lament. Bebés i mares furtades a terres valencianes

Direcció i guió: Sergi TarinProducció: Juli EsteveAny: 2022
Una de les tragèdies més cruels des del final de la Guerra Civil ocasionada pel cop militar del dictador Franco fins a finals del segle XX, en plena democràcia espanyola. Amb testimonis de persones coneixedores d'aquestes pràctiques de separacions forçades i de víctimes que busquen la veritat i els seus orígens biològics. Documental de 48 minuts, producció executiva de Juli Esteve, amb guió i direcció de Sergi Tarín. Produït per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Calidad Democràtica de la Generalitat Valenciana. Per cortesía de AVA Alicante. 
Disponible a Youtube al següent enllaç

Fills del silenci

Directora: Rosa BrinesAny: 2018
L' impacte del franquisme en la societat valenciana. Una jove descobreix casualment que el seu besavi va ser afusellat pel règim de Franco sense que els seus familiars coneguen les raons ni el seu cos haja aparegut mai. A partir d'aquest fet, el documental fa un recorregut per la societat de por i silenci que va esdevindre a partir del colp d'estat del dictador. 
Pots veure el documental en aquest enllaç.

Afusellats

Producció: Video al Cuadrado FilmsAny: 2022
80 anys és el temps que porten allí. Assassinats a sang freda darrere d'un cementeri. Llançats a un forat per a ser oblidats. 2.237 persones que van córrer el mateix destí. Sense possibilitat de cap defensa, se'ls va arrabassar la vida i va silenciar la de les seues famílies. Hi haurà algun dia justícia per a aquestes persones? Els seus directors ens han proporcionat la versió reduïda per a centres educatius amb la contrassenya "AFUSELLATS2022".
Disponible al següent enllaç

Mujeres en lucha (Kvinnor i Kamp)

Director: Björn ThyssellAny: 1976
Documental realitzat per la televisió sueca a Espanya, on diverses dones conten les seues experiències en la lluita contra la dictadura. S'hi narren històries de lluites a Astúries, a la resistència contra els nazis i als primers moviments clandestins de protesta comunista i feminista.
El documental complet es troba a Youtube.

Miel de naranjas

Director: Imanol UribeAny: 2012
Metratge que narra una història d'amor en temps de la dictadura. Enrique és un soldat que treballa com a taquígraf de l'exèrcit, i manté una relació amorosa amb Carmen. L'oncle d'ella, Don Eladio, és un jutge que va demostrant a Enrique la seua implacabilitat a l'hora de sentenciar als presos que cauen a les seues mans. Quan Enrique entra, a causa d'accedir a informació confidencial, en una organització de resistència clandestina, descobreix que Carmen també hi està implicada. Els dos amants hauràn d'enfrontar-se a nombrosos reptes que conclouràn en un exili al Marroc.
La película completa es troba a Youtube.

¡Abajo la dictadura!

Autors: Alberto Gómez Roda i Dolores Sànchez Durà (2009)
Documental realitzat a partir de 21 entrevistes que proposa un relat de la lluita antifranquista de tres generacions després de la repressió terrorista de postguerra. Hi ha testimoniatges procedents del PCE, OIC, JJCC, Germania Socialista, PCE-ml i CCOO.
El documental és una producció de 2008 de la FEIS dirigida per José Casamayor i amb realització d'Ana Belén Cassalles i Ivan Belinchón. Té una durada de 55 minuts. Es pot veure en YouTube i originalment es va editar amb una GUIA DIDÀCTICA impresa i disponible en PDF. Els testimoniatges transcrits es van recollir amb imatges i documents en un llibre memorial editat en 2009.
Material disponible a aquest enllaç

Franco. La vida del dictador en color

Director: Luis CarrizoProducció: DMAXAny: 2019
Documental biogràfic del dictador i les dinàmiques internes que el seu règim va crear al llarg dels quaranta anys de franquisme. Amb imatges d'arxiu coloretjades i de la Filmoteca Espanyola, la sèrie no és accesible al complet, però la productora ha publicat resums dels temes tractats al seu canal oficial de Youtube.
Disponible en accés lliure extractes del documental a YouTube des d'aquest enllaç

Así fue la España de Franco

Director: Julio Gil PecharrománProducció: Arlanza EdicionesAny: 2006
Des d'abril de 1939 fins a novembre de 1975, Espanya va viure sota el règim de Francisco Franco. Aquell període, replet d'ombres i silencis, és objecte d'una conscienciosa anàlisi per part de la revista Aventura de la Història. Des del número d'abril de 2006, la revista va incloure una sèrie de DVD amb l'opinió contrastada de 40 testimonis i estudiosos de l'època, amb la direcció del professor de la UNED Julio Gil Pecharromán. Alguns dels capítols de la sèrie-documental estan a accès lliure com el cas de "Todo está atado y bien atado".
Disponible el capítol 10 a YouTube des d'aquest enllaç

Cartes robades. Els papers de Manises

Director: Salvador DolzGuió: Rosa Brines Producció: Arlanza EdicionesAny: 2022
Un documental basat en el descobriment dels arxius de Falange a Manises, 40 anys després, que revelen la duresa de la vida quotidiana durant la postguerra. Persones classificades per la seua afecció o no al Règim, a més de cartes confiscades que mai arribarien a les seues famílies. L’obra, dirigida per Salvador Dolz i amb Rosa Brines al front de la producció executiva, ha sigut possible gràcies a l’incansable treball dels historiadors locals 
Disponible a YouTube al següent enllaç

Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló són un col·lectiu format per persones procedents de diferents àmbits locals i acadèmics constituïts com un equip multidisciplinar que desenvolupat diversos projectes i activitats a la província de Castelló amb treballs d’investigació històrica sobre la Segona República, la Guerra Civil i el Franquisme. La seua pàgina web inclou documentals i recursos didàctics  de divulgació d'aquests períodes.
Disponibles des d'aquest enllaç

Podcast: La Universidad desafía a Franco 

Les protestes universitàries de 1956 van obrir la primera bretxa entre els joves i Franco. El detonant va estar en un manifest, previ al Congrés Nacional d'Estudiants que no va arribar a celebrar-se on es demanava la recuperació de les llibertats i la reconciliació nacional. Aquell manifest va provocar disturbis de carrer, la clausura de la Universitat i una crisi de Govern: el primer colp per al règim.
Disponible des d'aquest enllaç

Podcast: Ifni-Sahara 1957-1958

El primer any d'independència del Marroc va comportar a una guerra amb la seua antiga potència colonitzadora - Espanya - en la seua expansió territorial per a conjuminar en la seua sobirania els territoris assumits com a legítims pel Gran Marroc. L'alt-el-foc de 1958 no va portar amb si l'abast d'un acord complet entre Espanya i el Marroc, no sent fins a 1969 quan, sota una certa pressió internacional sobre Espanya, ambdós països acordaren la retirada definitiva espanyola de l'Ifni, signant un tractat a la ciutat de Fes. 
Disponible des d'aquest enllaç

Podcast: La visita de Eisenhower a España 

El programa Documents RNE recorda en aquesta ocasió la visita que va cursar a Espanya el president dels Estats Units Dwight Sr. Eisenhower. Encara que va romandre només trenta hores al nostre país, els dies 21 i 22 de desembre de 1959, aquell viatge suposava un recolzament per al Règim de Franco, que començava a eixir de l'autarquia econòmica, a través del Pla d'Estabilització, i era admés de nou en les institucions internacionals 
Disponible des d'aquest enllaç

Podcast: El proceso de Burgos

Després de l'assassinat de l'inspector cap de la Brigada Polític-Social de Guipúscoa, Melitón Pomes, el primer atemptat premeditat que va dur a terme ETA, la dictadura de Franco volia que fora exemplaritzant. No obstant això, la falta de garanties amb què es va desenvolupar el procés i el fet que es fera per via militar van suscitar la condemna internacional contra el Règim. Es va resoldre amb 9 penes de mort i 519 anys de presó, però les protestes dins i fora d'Espanya i la intervenció de personalitats com el papa Pau VI i el president dels Estats Units, Richard Nixon, van obligar a Franco a commutar les penes màximes. Amb l'Amnistia de 1977 tots els condemnats van quedar en llibertat.
Disponible des d'aquest enllaç

Podcast: La presó de dones de València

Director i presentador: Carlos López OlanoAny: 2022
Les dones són doblement víctimes: són les que més llibertats van perdre en la guerra i, a més, foren oblidades sistemàticament. En aquest capítol del podcast de "El Mur", es presenta la presó provincial femenina del passeig de la Petxina de València, l'espai més gran de repressió contra les dones durant el franquisme. Des d'aquest lloc recordarem un bon grapat de recluses i les seues històries. 
Pots veure el podcast en aquest enllaç.

Conferència: Mujer y franquismo. Resistencia y represión en perspectiva ante la nueva Ley de Memoria Democrática (2020)

Ponents: Montse Fajardo, Justa Montero, Llum Quiñonero i Anna Miñarro
Taula redona moderada per Lucia Hernández on intervenen dones feministes i antifranquistes dirigida per Encuentro de la Memoria Histórica y Víctimas del Franquismo per Youtube.
Disponible a Youtube al següent enllaç

TRANSICIÓ

Todo sigue igual. Los Sucesos de Vitoria (1976)

Direcció i guió: Tino Calabuig i Andrés LinaresProducció: Colectivo de Cine de MadridAny: 2007
Dins del marc de les reivindicacions laborals i polítiques que sacsejaven una Espanya que acabava de veure morir al dictador, milers de treballadors iniciaven a gener de 1976 una vaga contra el decret de límits salarials i per millors condicions laborals. La resposta policial va ser intervenir a l'assamblea de treballadors celebrada a la Església de Sant Francesc a Vitòria amb gasos lacrimògens, càrregues policials i ràfegues de metralla. Aquell dia, 3 de març de 1976, la repressió ocasionà la mort de cinc manifestants i més de 150 ferits de bala recollits al documental amb imatges d'arxiu i la memòria de les víctimes. 
Documental disponible a Youtube al següent enllaç

Una transición en femenino

Producció: Unitat de Cultura i Científica de la Universitat de SaragossaAny: 2013
Un grup d'historiadors de la Universitat de Saragossa proposen un viatge als anys 70 per a mostrar la lluita que moltes dones van dur a terme durant la difícil transició cap a la democràcia a Espanya. Els dotze minuts de metratge tenen com a objectiu visibilitzar a les protagonistes d'aqueix període. A través de la veu de dues feministes saragossanes i de diferents expertes, es reflexiona sobre la realitat social i política específica que vivien les dones.
Documental disponible a Youtube al següent enllaç

Abogados de Atocha: Memoria Viva

Producció: Fundación Abogados de AtochaAny: 2014
La nit del 24 de gener de 1977 un comandament d'extrema dreta entrà al despatx d'advocats laboralistes d'Atotxa vinculats al PCE y a CCOO. Cobraren la vida de cinc persones i altres quatres quedaren ferides de gravetat. Al reportatge, víctimes i familiars relaten el que va suposar la massacre i denuncien la necessitat d'investigacions al respecte. 
Documental disponible a Youtube al següent enllaç

Ojos que no ven. Víctimas del fascismo desde la Transición

Direcció i guió: Gonzalo Wilhelmi y Luis MolesProducció: Iria Producciones Any: 2011
Guillem Agulló, Aitor Zabaleta, Carlos Palomino, Ricardo Rodríguez i Yolanda González - entre molts altres - han sigut víctimes d'homicidis per part de grups feixistes al llarg dels més de quaranta anys de democràcia a Espanya. El documental narra els testimonis de familiars, amics i propers de tots ells per mostrar una realitat social latent a la societat actual.
Documental disponible per veure i descarregar al següent enllaç

La mort de Guillem

Direcció: Carlos Marques-MarcetGuió: Roger Danès i Alfred Pérez Fargas Any: 2020
L'11 d'abril de 1993, Guillem Agulló, un xic de 18 anys, antifeixista i antiracista, és assassinat d'una punyalada en el cor per un grup d'extrema dreta. Un judici paral·lel intenta criminalitzar a la víctima. Advocats i mitjans de comunicació ho redueixen tot a una simple baralla per una xica i presenten a Guillem Agulló com un jove violent. Destrossats, Guillermo i Carmen, els seus pares, lluitaran perquè no es tergiverse l'assassinat mentre intenten recompondre la seua família.
Pel·lícula disponible al següent enllaç

FOSSES

El terrer: un poble enmudit

Direcció i guió: Oscar Navarro Pechuàn i Sergi Tarín GalànProducció: Oscar Navarro PechuànAny: 2012
Entre 1939 i 1956, el franquisme va afusellar més de dos mil republicans a Paterna de tots els llocs del País Valencià i de la resta de l'Estat espanyol. Van ser anys de terror, de silenci, d'arbitrarietats, d'eliminació planificada i sistemàtica de qualsevol vestigi progressista. El documental retrata l'esforç col·lectiu del poble de Paterna per recuperar la memòria i la dignitat dels quals van morir per defensar la democràcia. Tot mostrat a través del punt de vista d'aquells protagonistes que es van veure silenciats i aquelles veus condemnades a l'oblit.
Documental disponible en aquest enllaç.

Dones de novembre: les fosses clandestines del franquisme

Direcció i guió: Oscar Navarro Pechuàn i Sergi Tarín GalànProducció: Oscar Navarro Pechuàn i Sergi Tarín GalànAny: 2015
Paterna és el segon lloc d'Espanya amb més afusellats durant el franquisme. El cementeri està ple de fosses clandestines, més de dos mil tres-cents republicans de tot l'Estat. És la història de Josefa Celda a la recerca del forat on està el seu pare, un pagés d'Esquerra Republicana, i la trama burocràtica per a fer possible l'exhumació.És la història de les «dones de negre»; les mares, esposes i filles que cada 1 denovembre, dia de Tots els Sants, han acudit des de 1939 al cementeri per homenatjar als familiars, a voltes amb el risc de la seua vida. Per obtenir la pel:lícula completa, contacteu amb ARPA-Paterna. Enllaç al tràiler.

Huesos

Autors: ARMH i Fundació Adona't Any: 2017
Aquest vídeo tracta de mostrar tot el procés que acompanya l'excavació d'una fossa de represaliats: des dels permisos dels familiars, fins a l'exhumació i devolució a les famílies de les restes passant detingudament pel procés d' excavació i reconeixement dels cadàvers, així com pels sentiments dels familiars presents en tot el procés.

La desmemoria de España

Director: Jon CuestaProducció: Ébano MediaAny: 2015
Més de cuaranta anys han passat des de la mort del dictador, però la transició cap a la democràcia no és possible sense el reconeixement a les víctimes que sofriren la guerra civil i la repressió de la dictadura franquista. El documental tracta d'entendre els motius polítics i les herències franquistes que conté el règim resultant de la Transició i quins són els motius pels quals, ja al segle XXI, encara hi ha víctimes que no han sigut reconegudes com a tal ni una voluntat general per desenterrar les milers de fosses que recorreixen el territori nacional.
Documental disponible a Youtube per aquest enllaç

El silencio de otros

Directors: Almudena Carracedo, Robert BaharAny: 2018
Aquest documetal revela la lluita reprimida de les víctimes del govern franquista. La película està filmada al llarg de sis anys, durant els quals seguim als supervivents del règim a mesura que organitzen la denominada "Querella Argentina" i s'enfronten a un pacte "d'oblit" sobre els crims que patiren.
Vegeu ací el tràiler

Avi, et trauré d'aquí!

Direcció i guió: Montse Armengou i Ricard BellsProducció: Joan Pavon i Muntsa TarrésAny: 2013
Milers de persones van ser enterrades al Valle de los Caídos. Els seus familiars lluiten per recuperar les seues restes mortals, com en Joan Pinyol. El Valle, ara ja sense Franco, continua com una mena de parc temàtic de la dictadura. Ja no es troba disponible en la xarxa, però el servei de còpies de TV3 l’envia per a usos educatius per 20 euros.

Les fosses de Paterna, una lluita incessant

Any: 2020
A tan sols 500 metres del cementeri de Paterna hi ha un llarg mur on encara podem distingir les marques dels impactes de milers de bales. A aquest mur, de més de 100 metres de llarg, se l’anomena popularment el “paredón de España”, ja que hi van ser assassinades persones de diferents indrets de l’Estat. Ja morts, eren traslladats en carretons al cementeri de Paterna, on eren llençats a fosses comunes –algunes de més de 6 metres de profunditat– que havien excavat prèviament. 
Disponible al Youtube al següent enllaç

Producciones Nervio

Producciones Nervio ha realitzat documentals sobre els processos d'exhumació, amb obres que tracten concretament de les fosses del cementiri de Paterna. Una de les primeres fosses importants en quant a nombre de cossos en exhumar-se al cementeri de Paterna fos la 113, de la qual, es va produïr el següent documental accesible a l'enllaç

MEMÒRIA I DRETS HUMANS

Encontres d'exili

Direcció i guió: Jaume Durà, José Gayà i Jorge RamosProducció: Col·lectiu Mirades i CEAR-PVAny: 2020 i 2021
Dos documentals sobre i amb persones exiliades, refugiades i represaliades d'ahir i de hui. Protagonitzat per persones majors que van viure la repressió i l'exili per la victòria franquista i per persones més joves que han patit recentment situacions similars arran del món. D'igual forma, el projecte iniciat al 2018 conté un arxiu d'entrevistes gravades d'exiliats del passat i del present, també disponible a la seua pàgina web
Documentals accessibles a la web del projecte des d'aquest enllaç

España, el siglo XX en color

Direcció: Eulalia Gómez DuranProducció: RTVEAny: 2022
A través del naixement del cinema i de les primeres imatges gravades a Espanya, la sèrie fa un recorregut des del primer terci del segle XX fins als anys setanta en 6 episodis d'1 hora cadascun dividits per dècades. Un viatge exclusiu a la història d'Espanya amb imatges sorprenents acolorides per primera vegada i sonoritzades de manera realista per a realçar la seua vivor i espectacularitat. Una sèrie impactant alhora que didàctica, amb una narració viva i emotiva que ofereix a l'espectador una nova manera de veure el passat.
Pots veure els capítols al següent enllaç

Farming

Direcció i guió: Adewale Akinnuoye-Agbaje Any: 2018
Enitan és un jove nigerià que va ser "cedit" pels seus pares a una família britànica blanca amb l'esperança de donar-li un futur millor. Atrapat entre dos mons i sense pertànyer a cap dels dos, la necessitat d'amor i acceptació de Enitan és explotada pels adults, transformant a un dolç xic en una amenaça adolescent.
Tràiler disponible a Youtube al següent enllaç

La memoria de Petrer

Direcció i guió: Isabel Ginés i Carlos GongaAny: 2022
El documental ens parla de la repressió franquista a Petrer, mostrant els seus llocs emblemàtics. Recull testimonis dels familiars de les persones represaliats, que van ser víctimes, perquè el públic conega de primera mà el sofriment de la seua família, el seu sacrifici i la seua lluita. Familiars directes que porten anys clamant per la justícia i la reparació, i que compten amb informació clau en el desenvolupament de la història.
Disponible a Youtube al següent enllaç

La caja vacía

Direcció i guió: Javier FalcóAny: 2022
Documental sobre bebés robats que té com a eix vertebrador un cas en concret. El cas de la il·licitana María José Picó, que compta amb la participació d'investigadors, associacions, tècnics i d'Amnistia Internacional.
Disponible a Youtube al següent enllaç

MOVIMENT OBRER

El espíritu del 45

Direcció i guió: Ken LoachProducció: Fly Film Company Any: 2013
Documental ambientat a Gran Bretanya després de la Segona Guerra Mundial. Analitza l'esperit del nou socialisme de la postguerra (1945-1951), que va ser desmantellat a partir de 1979 pels governs conservadors i neoliberals de Margaret Thatcher.
Pel·lícula accessible per parts a Youtube als següents enllaços: part 1 i part 2.

La fe del siglo

Direcció i guió: Patrick Barberis i Patrick RotmanProducció: Kuiv Productions, La Sept-ArtAny: 1999
Sèrie-documental francés que, en quatre episodis, recorre la història mundial d'un curt segle XX (1917-1993) pel que respecta al moviment comunista soviètic encetat per la Revolució d'Octubre a Rússia. Considerat per a alguns com propaganda macartista, per altres com un relat objectiu del que va a succeir, conté nombroses fonts d'arxiu que fa que l'obra siga aprofitosa. 
Documental complet a aquest enllaç.

Hay una luz en Asturias... Testigos de la huelga de 1962

Direcció i guió: Octavio Monserrat, Rubén Vega i Francisco G. OrejasProducció: Fundación Juan Muñiz Zapico i Productora RTV AsturiasAny: 2003
Documental d'una hora de metratge de l'onada de vagues que varen recórrer Espanya a la primavera de 1962. Originades per la mineria Astúries, la parada s'expandí fins a afectar a tot l'estat espanyol i vora 300 000 treballadors. Aquestes vagues varen generar tota una crisi política del règim i va ser el renaixement del moviment obrer després de vint anys de silenci forçat. L'obra narra els esdeveniments que generarien aquesta mobilització popular des de la veu de trenta dels seus participants.
Documental disponible a Youtube al següent enllaç

A golpe de tacón

Direcció i guió: Amanda CastroProducció: Por Tantas Cosas Producciones AudiovisualesAny: 2007
Anita Sirgo i Constantina Pérez tenien 30 anys quan va esclatar la revolta minera a Astúries a principis dels 60. En aquesta data el moviment obrer es va alçar contra la dictadura i va usar la vaga per a manifestar els seus desacords amb el règim. Corrien mals temps i tant els homes com les dones van lluitar per defensar els seus drets. La història, no obstant això, va valorar el treball dels miners, relegant a un segon pla la lluita de les dones que varen tindre un espècial protagonisme.


Curtmetratge disponible a Youtube al següent enllaç

Granado y Delgado, un crimen legal

Direcció i guió: Lala Gomà i Xavier MontanyàAny: 1996
Uns dels últims assassinats del règim franquista, en passar pel garrot vil el 17 d'agost de 1963 va ser als joves anarquistes Francisco Granados i Joaquín Delgado, acusats de la col·locació de dues bombes: una en la Direcció General de la Policia de la dictadura i una altra en la seu central del Sindicat franquista, van ser jutjats i executats en solament en una setmana. En el documental es reconstrueixen els fets amb entrevistes a familiars i companys dels executats.
Documental disponible a Youtube al següent enllaç

Cesáreo Fernández Álvarez: la coherencia, la dignidad y el compromiso

Direcció i guió: César Fernández Fernández i Alberto Gómez RodaProducció: Producciones La HormigaAny: 2017
Explica la trajectòria d’un dels impulsors del sindicalisme antifranquista i de CCOOPV durant els anys 60 i 70, Cesáreo Fernández Alvarez, (1937-2014). La seua dona i el seu fill estan disponibles per acudir a xarrades a IES perquè els alumnes comprenguen la situació dels anys 60 i 70. Contacteu amb CEIS-CCOO per rebre una còpia d'aquest documental.

Libertad de Marcelino Camacho

Producció: TVBFAny: 1975
Quatre de desembre 1975, la Televisió Belga Francòfona fa un reportatge de l'eixida dels presos política, la majoria comunistes, de la presó de Carabanchel. Sobre les quatre de la matinada, envoltats de policia, van eixint, la policia els pressiona perquè no es concentren. Les famílies emocionades els abracen. Josefina Samper abraça a Marcelino Camacho. 
Disponible a Youtube al següent enllaç

Les caixes d'Amsterdam

Director: Felip SoléProducció: TV3Any: 2011
El documental "Les caixes d'Amsterdam" vertebra una història sobre l'anarquia i sobre alguns dels seus personatges més mítics (La Comuna de París, Ferrer i Guàrdia, Garcia Oliver, Buenaventura Durruti...) i acaba derivant en algunes de les pràctiques socials més rellevants del segle XXI. 
Disponible al següent enllaç

NAZISME I FEIXISME

Urraca, caçador de rojos

Direcció i guió: Pedro de EchaveProducció: Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals Any: 2022
La història de l'espia de Franco Pedro Urraca, l'autor de la detenció de Lluís Companys, que va denunciar republicans exiliats a França i va perseguir jueus que fugien del nazisme. Documental biogràfic de l'espia espanyol a travès de la seua neta.
Disponible al següent enllaç

The Last Days

Direcció i guió: James MollProducció: Shoah Visual History FoundationAny: 1998
Documental sobre l'holocaust en general, i sobre la seua incidència en els jueus hongaresos en particular. Realitzat principalment sobre la base de testimoniatges de supervivents, està produït per Steven Spielberg i la seua fundació visual d'història Shoa. Va ser premiat amb l'Oscar i va obtindre excel·lents crítiques als Estats Units.
Tràiler disponible a Youtube al següent enllaç

Je suis Karl

Direcció: Christian SchwochowGuió: Thomas Wendrich Producció: Negativ Film i Pandora FilmAny: 2021
Maxi, supervivent d'un atac terrorista, s'uneix a Karl per a formar part del Moviment Europeu Juvenil, una organització neo-feixista amb el propòsit de fer-se amb el poder.
Tràiler disponible a Youtube al següent enllaç

Skin

Direcció i guió: Guy NattivProducció: Maven PicturesAny: 2019
Inspirada en fets reals. Bryon és un jove criat per supremacistes blancs. La duresa de la seua educació ha provocat un profund odi en el cor del jove i també en la seua pell, coberta de tatuatges amb lemes i símbols d'extrema dreta. No obstant això, quan Bryon s'enamora de Julie, decideix abandonar el cercle d'odi i violència en el qual es troba immers i tracta de buscar ajuda en Daryle, un activista que lluita pels drets humans.
Tràiler disponible a Youtube al següent enllaç

Somos jóvenes, somos fuertes

Direcció: Burhan QurbaniGuió: Martin Behnke Producció: UFA FictionAny: 2014
Agost de 1992. En el districte Lichtenhagen de Rostock, alguns joves desocupats lluiten contra l'avorriment i les frustracions. Quan arriba la nit ataquen a la policia i als immigrants. La dimensió dels conflictes es torna tan amenaçadora que les autoritats decideixen evacuar als romanís que esperen asil. Els vietnamites, no obstant això, romanen en l'així anomenada "Casa dels gira-sols". Es deslliga una nit de violència enfront d'una multitud que observa i aplaudeix.
Tràiler disponible a Youtube al següent enllaç

Camada negra

Direcció i guió: Manuel Gutiérrez Aragón Producció: El ImánAny: 1977
Tatín és un jove de quinze anys que entra a formar part d'un grup clandestí d'activistes falangistes, liderat per una dona fanàtica i violenta. Per a això haurà de complir una sèrie de condicions
Tràiler disponible a Youtube al següent enllaç

Exit

Direcció: Karen Winther Producció: Coproducció germano-noruegaAny: 2018
En la seua adolescència, Karen Winther va formar part de grups extremistes, fins que va aconseguir eixir-se. Al documental es troba amb persones a Alemanya, França, Noruega i els Estats Units que, igual que ella, van aconseguir allunyar-se de diferents mitjos extremistes i que després d'una lluita interna van poder enfrontar el seu passat per a poder parlar d'ell.
Tràiler disponible a Youtube al següent enllaç

Stieg Larsson: el hombre que jugó con fuego

Direcció: Henrik Georgsson Producció: B-Reel FilmsAny: 2018
Minisèrie documental sobre Stieg Larsson, autor de la trilogia 'Millennium' que va lluitar contra l'extrema dreta i els neonazis. Va escriure diversos llibres d'investigació periodística sobre els grups nazis del seu país i de les connexions entre l'extrema dreta i el poder polític i financer.
Tràiler disponible a Youtube al següent enllaç

El ejército de Marine Le Pen

Direcció: Frédéric BiamontiAny: 2015
Documental que revela les claus de l'èxit del partit Front Nacional francés, liderat per Marine Le Pen, explorant la seua estructura des dels partits regionals i el seu ràpid ascens, que li ha permés passar de ser una força marginal de l'extrema dreta a convertir-se en opció de govern de França. 
Tràiler disponible a Youtube al següent enllaç

Las chicas del Amanecer Dorado

Direcció: Håvard Bustnes  Any: 2017
Què ha passat amb Grècia? és el que es pregunta el director Håvard Bustnes al principi del documental. Recentment, les notícies internes de Grècia s'han vist eclipsades per les ideologies polítiques que s'acosten al nazisme. Amb molts membres del moviment de dretes Golden Dawn ja entre reixes, una filla, una esposa i una mare continuen propagant el seu missatge.
Tràiler disponible a Youtube al següent enllaç

Hungría 2018

Direcció i guió: Eszter HajdúProducció: Miradouro Media LDA Any: 2015
Vint-i-huit anys després de la caiguda del comunisme i en vespres d'unes noves eleccions presidencials, Hongria ha arribat a una cruïlla política. Està el país a punt d'embarcar-se en altres quatre anys de populisme de la dreta, amb Viktor Orbán i el seu partit Fidesz en el poder, o guanyarà l'ex primer ministre Ferenc Gyurcsány i el seu partit d'esquerra pro-europeu? La cineasta Eszter Hajdú va seguir totes dues campanyes, però també va obtindre accés a la vida personal de Gyurcsány. 
Tràiler disponible a Youtube al següent enllaç

La ola

Direcció i guió: Dennis GanselProducció: Constantin Film  Any: 2008
A Alemanya, durant la setmana de projectes, al professor d'institut Rainer Wenger se li ocorre fer un experiment per a explicar als seus alumnes el funcionament d'un règim totalitari. En tot just uns dies, la qual cosa semblava una prova innòcua basada en la disciplina i el sentiment de comunitat va derivant cap a una situació sobre la qual el professor perd tot control.
Tràiler disponible a Youtube al següent enllaç