L I T E R A T U R A

PUBLICACIONS DELS SOCIS

Aquestes són les publicacions realitzades pels socis de la Coordinadora. Per a més informació sobre com obtenir un exemplar d'aquestes obres, contacteu amb nosaltres.
Valencianas y valencianos deportados en los campos nazis (ESGOTAT)
Autor: Adrià Blas Mínguez Anaya
Prop de 9.000 espanyols van ser internats als camps de concentració nazis, dels quals més de 650 eren valencians. Aquesta publicació, a més de mostrar la crudesa de la vida i la mort de les valencianes i valencians deportats —prop de 410—, rescata de l'oblit a les víctimes de Mauthausen-Gusen i Hartheim a Àustria, Ravensbruck a Alemanya, Auschwitz a Polònia, etc.
Aquesta publicació presenta per primera vegada una relació de víctimes organizada per poblacions de naixement, actualitzada amb dades que fins ara eren desconegudes, entre altres, més de 25 noms nous. Dels 653 deportats, destaquem així mateix la presència de diverses dones que, gràcies a aquest llibre, passaràn a la història. La investigació d'Adrià Blas Mínguez Anaya cerca retribuïr la memòria de totes aquelles víctimes del feixisme que moriren anònimament, a les quals fins ara només se les recordava de mà dels veïns i familiars dels pobles valencians, consternats per la pèrdua d' un dels seus.
El cost humà de la repressió al País Valencià (1936-1956)
Autor: Vicent Gabarda Cebellán
1936-1956. Vint anys i milers de víctimes que amb la seua desaparició van causar dolor en uns familiars que continuaran patint durant anys les conseqüències de la repressió; una repressió sobre persones que són acusades de pensar diferent de com ho feien els seus botxins, de creure distint de com ho feien els seus denunciants, de defensar unes idees, una forma de vida, de treball, diferent de la dels seus contraris. El cost humà de la repressió. Les víctimes de la repressió franquista i republicana s'afegeixen a les morts produïdes en els fronts de guerra o pels bombardejos sobre les ciutats de rereguarda d'una incivil guerra civil. No es tracta d'igualar dues repressions, però sí que cal pensar que per tot arreu hi va haver viudos, viudes, orfes, robatoris, saquejos, confiscacions, assassinats, extorsions, terror calent, terror fred, actuacions incontrolades. i quan s'empren aquests termes cal tenir present que, en un moment determinat, es poden aplicar a qualsevol dels dos costats de la línia divisòria. Una altra cosa és el tracte que va donar el franquisme a unes víctimes i a altres. Ací sí que hi ha una barrera que és necessari eliminar si volem facilitar un clima de concòrdia.

PUBLICACIONS DE LA DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

Les obres llistades a continuació ja no es poden trobar en paper físic, però estàn disponibles a la pàgina web de la Diputació per descarregar gratüitament. Podeu veure-les en aquest enllaç.
Etnografia d'una exhumacióEl cas de la fossa 100 del cementeri de Paterna
Autores: MªJosé García Hernandorena, Isabel García Peiró
Aquest llibre naix d’una proposta d’investigació que les autores, com antropòlogues socials, fan a la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València amb l’objectiu de conèixer quin és l’impacte social dels actuals processos d’exhumació i identificació dels cossos d’unes persones afussellades fa 80 anys i enterrades a les fosses comunes del cementeri de Paterna.
La seua proposta va ser la realització d’una etnografia del procés exhumatori d’una de les fosses comunes de represaliats del franquisme del cementeri. És a dir, fer observació participant, realitzar entrevistes i recollir i analitzar tot allò que es genera quan unes persones decideixen juntar-se per mampendre el treball de recuperar els cossos i les memòries dels seus familiars. La Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València va confiar en el projecte i va finançar la seua realització, així com la publicació d’aquest.
Enllaç al podcast del 13 d'agost de 2021 a À punt, on es comenta el llibre "Etnografia d'una exhumació" (a partir del minut 7)
La postguerra a les comarques valencianes
Autors: Pau Pérez Duato, Alex Gutiérrez Tarengua
La Diputació de València presenta el primer lliurament de la sèrie ‘La postguerra a les comarques valencianes’, un projecte que pretén recopilar microhistòries succeïdes en municipis de la província i “reivindicar la història local en este període àmpliament estudiat per investigadors nacionals i estrangers”. L’àrea de Memòria Històrica que dirigix Ramiro Rivera estrena la sèrie amb el treball dels jóvens investigadors Pau Pérez i Álex Gutiérrez sobre la postguerra en el Partit Judicial de Xàtiva i la comarca de l’Horta Nord. 
Las milicias valencianas en la Guerra Civil, 1936-1937
Autor: Miguel Asensio Gómez
Amb aquest estudi l’autor pretén, de manera didàctica, donar a conéixer a la ciutadania, la vivència de la Guerra Civil en les nostres terres. Per a això, s’han integrat, juntament amb l’anàlisi de la contesa, els relats de vida personals i singulars de desenes de valencians i valencianes, que van reaccionar davant la revolta militar, per a després marxar als diferents fronts en defensa de la II República. Model de treball amb el qual es desitja, d’una banda, rememorar aquells successos que van trastocar la normalitat de la ciutat de València i per un altre, recordar a aquelles persones que, per no ser personatges destacats, no solen tindre nom ni rostre en els grans relats sobre la guerra, però que amb el seu esforç van construir la història. La seua memòria s’ha convertit en un llegat essencial, en un patrimoni cultural i en una reivindicació. La ciutadania va ser la que va patir de manera directa les conseqüències de la guerra, i per tant, ha d’aparéixer en el seu relat. 
Las exhumaciones de la Guerra Civil y la dictadura franquista 2000-2019Estado actual y recomendaciones de futuro
Coordinació: Francisco Etxeberría
El Ministeri de Justícia va creure necessari al juliol de 2018 encarregar la realització d’un estudi que recollira l’estat de la qüestió sobre les exhumacions dutes a terme a Espanya des de l’any 2000, de manera que servira de base per a elaborar un ambiciós pla d’exhumació de fosses, liderat des del Govern d’Espanya, per a donar resposta definitiva a la demanda de les víctimes i els seus familiars.

MEMÒRIA HISTÒRICA I EDUCACIÓ

Lecciones de nuestros abuelos

Autor: Luis Vivas RamosEditorial: Ed. Vinatea
Luis Vivas Ramos és professor de Geografia i Història en el Col·legi Sagrado Corazón de Quart de Poblet (València) des de fa una mica més de dues dècades. En "Lecciones de nuestros abuelos", explica el seu projecte per a ensenyar una part de la Història d'Espanya del segle XX, a partir d'una recopilació dels articles que el seu alumnat ha creat amb investigacions personals en les seues pròpies famílies.

La Institución Libre de Enseñanza

Autor: León EstebanEditorial: -
Aquest article representa un text fundacional per a comprendre la nova pedagogia inspirada en el krausisme del segle XIX. La ILE fóu un projecte pedagògic que va obrir la porta a una educació basada en el mètode científic, i no en la superstició religiosa. Molts dels docents que fomentaren el desenvolupament de la ILE fóren expulsats de les universitats. Enllaç al document en PDF.

El bulldózer negro del general Franco

Autor: Fernando Hernández SánchezEditorial: Pasado&Presente
Fernando Hernández ha indagat sobre el coneixement que habita en els seus estudiants. Després d'un exhaustiu treball d'acarament de llibres de text i compilació de vergonyants "lliçons d'història" a càrrec de polítics en els mitjans de comunicació, Hernández ha desenvolupat un breu decàleg Lliures d'intencionalitat polítiques, que han de regir l'ensenyament de la història i quins són els errors a evitar.

La asignatura pendiente

Autor: Enrique Javier Díez GutiérrezEditorial: Ed. Plaza y Valdés
Enrique Javier Díez Gutiérrez fa un excel·lent estudi sobre el tractament de la Memòria Històrica democràtica en els llibres de text escolars. O millor dit, aquest sobre la desmemòria que impera generalment en aquests. Davant això la democràcia té el deure de fomentar l'accés al coneixement de la nostra Memòria Històrica Democràtica per a fer a la ciutadania més sàvia i més lliure. Per això, són necessàries propostes alternatives als llibres de text actuals com la que ha elaborat Enrique Javier Díez.

Mi infancia en el franquismo

Autor: Enesida García SuárezEditorial: Cambalache
En 1938 Enesida García Suárez tenia onze anys. Vivia amb la seua família a la vall de Tiraña, Llaviana. La guerra ja estava perduda per a les dones i els homes que habitaven la vall, però encara no havia acabat. Aquest llibre narra la repressió franquista des del punt de vista d'una persona que va créixer durant aquest període i va ser testic dels abusos que va patir la seua comunitat a Tiraña. Enllaç a la narració en audio.

Historia y memoria

Autor: Fernando Hernández SánchezEditorial: Universidad Autónoma de Madrid
En el seu quefer quotidià, l'historiador que aposta com a àmbit d'estudi per la Història del Present troba en el seu camí tant amb impediments com noves possibilitats. El primer hàndicap és la naturalesa d'aquesta etapa . Les clàssiques divisions de la Història –Prehistòria, Antiga, Medieval i Moderna– estan clausurades i la seva incidència en la realitat actual està molt difuminada. No obstant això, la Història Contemporània continua oberta i, dins d'ella, la de les tres últimes generacions , batega en les pulsions del dia a dia. La digitalització i l'accés a la informació en internet estan proporcionant als investigadors, docents i estudiants noves possibilitats que, acompanyades de l'exercici d'un paradigma crític, poden contribuir a una escriptura de la història des d'una òptica social i política renovada.

Afusellats

Autor: Wilson FerrúsEditorial: Perifèric Edicions
Afusellats és un estudi històric i memorialista col·lectiu que, tot i el seu caràcter didàctic i divulgatiu, és profundament minuciós, rigorós i exhaustiu. Pretén contribuir a la recuperació de la Memòria Democràtica i Històrica a través d'un recorregut per les biografies dels 20 mestres que van ser detinguts, empresonats, jutjats i executats al País Valencià pels vencedors de la Guerra Civil, víctimes d'uns tribunals militars, tremendament expeditius i repressius, exempts d'imparcialitat, que van vulnerar tots els drets fonamentals i les mínimes garanties de defensa i on la sentència estava ja dictada abans de l'inici del procés. A hores d'ara, alguns d'aquests mestres, compromesos amb la democratització i la regeneració del país i amb els valors, els canvis i la modernització que representava la II República, encara resten en les fosses comunes on van ser llançats i altres es desconeix el lloc on es troben. Recuperar la seva memòria, la seva història, la història dels oblidats, dels silenciats, dels vençuts, és una qüestió de justícia i de dignitat.

ANTIFEIXISME

Antifa

Autor: Mark BrayEditorial: Capitán Swing
En una investigació intel•ligent i apassionant, l'historiador i ex organitzador de Occupy Wall Street, Mark Bray, proporciona un estudi detallat de la història completa de l'antifeixisme des dels seus orígens fins als nostres dies: la primera història transnacional de l'antifeixisme de postguerra. Basat en entrevistes amb antifeixistes de tot el món, ‘Antifa’ detalla les tàctiques del moviment i la filosofia darrere d'ell.

Para combatir esta era

Autor: Rob RiemenEditorial: Penguin Random House
Combinant un coneixement profund d'història i filosofia amb la sensibilitat literària d'un eloqüent humanista, Rob Riemen identifica la ruta de l'etern retorn del feixisme.

Anatomía del fascismo

Autor: Robert O. PaxtonEditorial: Siglo XXI
Robert Owen Paxton (1932) és un politòleg i historiador estatunidenc especialitzat a la França de Vichy, el feixisme i Europa durant l'època de la Segona Guerra Mundial. Ha sigut professor en la Universitat de Califòrnia, Berkeley i en la Universitat Estatal de Nova York en Stony Brook abans d'unir-se a la facultat de la Universitat de Columbia en 1969. Va treballar allí durant la resta de la seua carrera, retirant-se en 1997. Continua sent professor emeritus. Ha contribuït amb més de vint revisions a The Nova York Review of Books, des de 1978 fins a 2017.

El nacimiento de la ideología fascista

Autor: Zeev Sternhell, Mario Sznajder, Maia AsheriEditorial: Siglo XXI
El naixement de la ideologia feixista troba el germen del feixisme en la interacció i complex cultural franc-italià. Situa el primer component del feixisme no sols en el nacionalisme integral o en la dreta revolucionària, sinó també en el revisionisme revolucionari soreliano. Aquest, llançat a França, es convertirà en Itàlia en força intel•lectual, a més d'en moviment polític i social. D'aquesta manera, els revisionistes revolucionaris italians, aliats amb els nacionalistes, els futuristes i altres avantguardistes, en l'estiu de 1914 trobaran les condicions, les tropes i el cap –Mussolini– que els permetran transformar en força històrica la llarga incubació intel•lectual iniciada a principis de segle.

Extrema derecha 2.0

Autor: Steven FortiEditorial: Siglo XXI
L'extrema dreta està deixant de rapar-se el cap i cada vegada empra menys la salutació romana; ara es posa vestit i corbata, i, al costat del emoji de carita somrient i el de la tassa de café, continua la cadena de fake news i comparteix els titulars amb major clickbait que li han arribat a través de les seues xarxes socials per a donar els bon dia. Encara que aquella resulta clara i planament amenaçadora, la nova versió tanca perills que passen fàcilment inadvertits. Steven Forti, en la seua Extrema dreta 2.0, assenyala que, allunyada dels feixismes que van assolar Europa i des de l'estil populista que permea el nostre present, la nova extrema dreta està aconseguint una dimensió de fenomen global. Disfressada de democràtica, l'extrema dreta no sols ha entrat en les institucions i comença a tindre un major pes, sinó que pul•lula per internet i gangrena les xarxes socials –normalitzant així el seu discurs i ideologia– per a corroir la democràcia des de dins.

Facha

Autor: Jason StanleyEditorial: Blackie Books
Fatxa: com funciona el feixisme i com ha entrat en la teua vida, és un llibre de no ficció de 2018 de Jason Stanley un professor de filosofia de la Universitat de Yale. L'autor, fill ell mateix de pares refugiats de l'Alemanya nazi, descriu les estratègies que s'estarien emprant per alguns governs

Antisocial

Autor: Andrew MarantzEditorial: Capitán Swing
Una crònica profundament immersiva de com els empresaris de Silicon Valley es van proposar crear una internet lliure i democràtica i com els cínics propagandistes de l'extrema dreta van explotar aqueixa llibertat per a impulsar els seus fanatismes en la massa social. Marantz explora dos mons: el dels emprenedors de les xarxes socials, que amb ingenuïtat i una imprudent ambició van canviar els mitjans tradicionals de recepció i transmissió de la informació; i el de «els intrusos»: conspiradors, supremacistes blancs i troles nihilistes, que s'han fet experts en l'ús de xarxes socials per a promoure la seua corrosiva agenda. Antisocial abasta un període ampli, des dels primers llibres impresos en massa fins a les etiquetes del present, des de reunions secretes de neofeixistes fins a la sala de rodes de premsa de la Casa Blanca… Revela com s'han esborrat les fronteres entre tecnologia, mitjans i política, la qual cosa resulta en un panorama informatiu profundament trencat. Mostra com s'encamina a molts joves alienats cap a la radicalització en línia i com es difonen anònimament unes idees marginals dels mitjans de comunicació socials a l'imaginari col•lectiu.

Qué hacer con la extrema derecha en Europa

Autor: Guillermo Fernández-VázquezEditorial: Lengua de trapo
A la tardor de 2013 Guillermo Fernández es va quedar atònit enfront del televisor, en veure a Marine Le Pen defensar als joves espanyols que havien hagut d'emigrar per la política noeliberal de la Unió Europea: «Com? Què fa una ultradretana prenent partit per gent com jo?». L'auge de l'extrema dreta a Europa és el fruit investigació que va emprendre llavors per a respondre's a tal pregunta. En aquestes pàgines l'autor descriu l'evolució del Front Nacional en els seus 50 anys de vida: des dels dies del carismàtic però monolític Jean Marie Le Pen, al projecte transversal de la seua neboda Marine. Com va aconseguir el partit ultra canviar el vot dels bastions tradicionals de l'esquerra? Qui està darrere de la seua estratègia per a atraure's al sector LGTBI? Per què onze milions de francesos van considerar en 2017 que Marine Le Pen era la candidata que millor protegia els seus interessos? Aquest és un llibre essencial i nou per a entendre en profunditat el fenomen que ha sacsejat Europa, però és també un llibre important per a pensar com revertir-lo.

Fascismo: una advertencia

Autor: Madeleine AlbrightEditorial: Paidós-México
El segle XX es defineix pel xoc entre la democràcia i el fascimso, una lluita en la qual estava en joc la supervivència de la llibertat humana i que va deixar milions de morts. Vistos els horrors d'aqueixa experiència, caldria esperar que el món rebutjara als successors espirituals d'Hitler i Mussolini si sorgiren en la nostra època. Madeleine Albright recorre a les seues experiències d'infància en una Europa devastada per la guerra i a la seua distingida carrera com a diplomàtica per a qüestionar aqueixa suposició. El feixisme, tal com constata Albright, no sols va sobreviure durant el segle XX, sinó que ara suposa una amenaça més virulenta que en qualsevol altre moment des del final de la Segona Guerra Mundial, perquè determinats factors estan afeblint el poder polític en molts països i propiciant el ressorgiment de règims extremistes. Escrit per algú que no sols va estudiar història sinó que va ajudar a donar-li forma, Feixisme és una anomenada a l'acció que ens ensenya les lliçons que hem de comprendre i les preguntes que hem de respondre si volem evitar la repetició dels tràgics errors del passat.

Instrucciones para convertirse en un fascista

Autor: Michela MurgiaEditorial: Seix-Barral
Sota la falsa aparença d'un manual, l'autora reflexiona sobre l'auge dels moviments de tall neofeixista, explora per què la gent se sent atreta de manera creixent cap a ells, i fa un poderós crit d'atenció: no voler reconéixer que «ja són ací» o la importància que tenen ja no és una opció; a vegades subestimem i fins i tot ridiculitzem al votant d'aquests partits sense arribar a entendre o aprofundir en allò que els mou, altres vegades ens tenalla la simple por de ser titllats d'antidemocràtics si no tolerem altres opinions.

ALTRES PUBLICACIONS RECOMANADES

Publicacions de Memòria Democràtica del Ministeri de Presidència

En el següent enllaç a la pàgina web podeu trobar un llistat de publicacions de lliure accés digital adherits al Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica del govern d'Espanya: - La mar devuelve la verdad. Voces y silencios en torno a Les Candases, arrojadas al mar durante la represión de 1938 en Asturias- Los Olvidados de los Olvidados. Exhumaciones de combatientes en el Frente de Levante.- Tierra con Memoria. Intervenciones arqueológicas en fosas comunes del franquismo en Andalucía en 2020 y 2021.- Exhumación de víctimas represaliadas a consecuencia de la sublevación militar de 1936 en Cañada Rosal (Sevilla).- Rotspaniers: españoles en el complejo concentracionario Mauthausen-Gusen.- La Desbandá, 1937. De Málaga a los Pirineos.- Clara Campoamor Rodríguez: mujer y ciudadana. 1888-1972.- Joan de Diego: tercer secretario de Mathausen.- Eliseu Villalba: superviviente de Mathausen.- Mujeres en el exilio republicano de 1939.- Arqueología del Valle de los Caídos.- Diario de Madrid. Edición conmemorativa.- A la sombra del cenacho. La fosa de los maestros.- Las colecciones y los museos del exilio.- La recuperación e identificación de los restos de Eloy Campillo.- Azaña. Intelectual y estadista a los 80 años de su fallecimiento en el exilio.- Tierra de poetas y huesos.- Las exhumaciones de la Guerra Civil y la dictadura franquista (2000-2019)- Arte, Ciencia y pensamiento del exilio republicano español de 1939.- El Top. La represión de la libertad (1963-1977)

La extraña derrota

Autor: Marc BlochEditorial: Ed. Crítica
Marc Bloch ens conta les seues experiències de l'enfonsament de França en 1940: d'una estranya i vergonyosa derrota que va viure com a capità de l'Estat Major. A aquest text impressionant, que representa l'examen de conciència d'un poble, se li han afegit els escrits polítics clandestins dels anys en què lluitava en la resistència, fins que va ser torturat i executat per la Gestapo al juny de 1944. Aquest és un gran llibre d'història que analitza una societat en crisi que es va rendir massa fàcilment a l'empenyiment hitlerià. Però és també la reflexió d'un intel·lectual que assumeix la responsabilitat dels qui no es van atrevir a implicar-se en els problemes del seu temps i exigeix a l'historiador que contribuïsca a modificar la consciència col·lectiva.