R E C U R S O S   P E R   A   F A M I L I A R S

Sou família d'una persona desapareguda durant la Guerra Civil o la repressió franquista? Voleu sol·licitar l'exhumació d'una fossa i no sabeu com? En aquesta pàgina trobareu dades de contacte de serveis d'assistència a víctimes.

RECURSOS D'ASSISTÈNCIA

OBTENIR LA CAUSA GENERAL DE LA VOSTRA LOCALITAT

Es denomina Causa General a la recopilació de documents oficials redactats per les autoritats franquistes com a part del procés d'investigació i depuració de càrrecs polítics republicans després del final de la guerra (Decret del 26 d'abril de 1940). A partir de les Causes Generals, els Tribunals Militars de l'inici de la dictadura obriren nombrosos judicis sumaríssims i, en conseqüència, nombrosos afusellaments, condemnes de presó i altres repressàlies.

Des de l'any 2010, es pot sol·licitar l'accés a una còpia digitalitzada de la Causa General d'un municipi al PARES (Portal de Archivos Españoles) del Ministeri de Cultura i Esport. Hi podeu accedir en aquest enllaç.

És recomanable conéixer el partit judicial de la vostra localitat, ja que aquesta es l'organització de les Causes Generals (per exemple, si voleu investigar sobre la guerra a Xirivella, haureu de cercar a la Causa General de Mislata, que és el partit judicial al qual Xirivella pertany). Les Causes Generals són un dels mitjans més efectius per a aconseguir evidències relacionades amb els repressaliats i la localització de possibles fosses al terme municipal d'una localitat.

GUIA PER A CREAR UNA ASSOCIACIÓ DE FAMILIARS

Crear una associació de familiars i víctimes és un pas fonamental per facilitar els processos relacionats amb obrir i exhumar una fossa, accedir a subvencions específiques i coordinar-se amb altres entitats memorialistes del territori.

Per tal de constituïr qualsevol associació seràn necessaris un mínim de cinc membres i tres càrrecs (president/a, secretari/a i tresorer/a). A més, per tal de poder entrar al registre d'Entitats Memorialistes de la Comunitat Valenciana, l'associació ha de tenir, com a mínim, els següents objectius fixats als seus Estatuts:

-La recuperació de les restes de les víctimes reclamades pels seus familiars, fent ús del dret de reparació que l'Estat deu a les víctimes del franquisme i als seus descendents.

-Dignificació i restauració del lloc on està situada la fossa, amb un Memorial on figuren els noms de tots els que hi van ser soterrats.

En aquest enllaç (projecte Els camins de la memòria, Ajuntament d'Oliva) trobareu informació detallada sobre la documentació i passos necessaris per crear una associació i enregistrar-la per accedir a les subvencions corresponents. La Coordinadora us pot ajudar i assessorar al llarg d'aquests processos; no dubteu en contactar amb nosaltres per a qualsevol consulta.

PRIMERS PASSOS PER CERCAR UN FAMILIAR SOTERRAT

Aquesta xicoteta guia, creada amb l'ajuda de l'historiador Vicent Gabarda Cebellán, enumera algunes de les pàgines més emprades per consultar les dades de qualsevol víctima del franquisme en funció de la informació de la que es dispose en el moment de començar la recerca. Imatges il·lustratives figuren al costat dels blocs de text per una millor orientació. Podeu accedir als enllaços de cada pàgina als mateixos blocs de text, fent clic a les paraules marcades en color morat.

Si la víctima fóu morta, desapareguda o declarada inútil durant la guerra, podeu cercar-la a la pàgina del mateix Ministeri de Cultura. Només és necessari conéixer el seu nom i cognoms. A la pàgina de la Generalitat de Catalunya podeu trobar una versió més senzilla del mateix procés.

Si hi ha premsa escrita sobre la víctima en algún dels diaris oficials de l'època, podeu cercar-la al portal Gazeta, que recull disposicions i notícies publicades a la premsa oficial estatal fins a 1969.

Heu de introdüir el nom de la víctima al camp "Texto", no al camp "Título". D'aquesta manera trobareu tota la premsa on el nom de la víctima apareix mencionat.

Si la víctima fóu brigadista internacional, ho podeu intentar al cercador SIDBRINT de la Universitat de Barcelona, que actualment té més de 35.000 entrades indexades. Novament, només és necessari conéixer nom i cognoms.

Si la víctima fóu deportada o morta en un camp de concentració a l'estranger, podeu cercar informació i enllaços a bases de dades internacionals a la web Deportados.es, pàgina especialitzada en víctimes de la repressió a escala internacional. 

La persona que cerqueu no es troba en aquestes pàgines? No disposeu de cap informació per on començar a delimitar la recerca? Per a més enllaços i bases de dades, consulteu l'apartat ARXIU HISTÒRIC de la nostra página web, on hem elaborat un recull d'espais de consulta disponibles tant en físic com en línia.

AJUDES PER A LES EXHUMACIONS - EXERCICIS 2021/22

RESOLUCIÓ de 23 de desembre de 2020, de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, per la qual es convoca la concessió de subvencions durant els exercicis 2021-2022, destinades a actuacions sobre exhumació i identificació de víctimes desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura. [2020/11285]
ENLLAÇ

RESOLUCIÓ de 9 de febrer de 2021, de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, per la qual es modifica la Resolució de 23 de desembre de 2020, per la qual es convoca la concessió de subvencions durant els exercicis 2021-2022, destinades a actuacions sobre exhumació i identificació de víctimes desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura. [2021/1217]
ENLLAÇ