F O S S E S   A   C A S T E L L Ó

Campanya d’exhumacions de la Generalitat Valenciana al cementeri de Castelló

1 juliol 2020 / Exhumacions i fosses, Justícia i assessorament, Notícies / Castelló de la Plana, Cementeri, Exhumacions, Fosses, Generalitat Valenciana, Repressió franquista, Víctimes

La Generalitat Valenciana ha realitzat durant juliol de 2020 una campanya d’exhumacions de represaliats del franquisme al cementeri de Castelló. La campanya es va poder realitzar després de ser seleccionat el projecte d’exhumacions presentat pel Grup per la Recerca de la Memòria de Castelló a principis de 2019, els tràmits de licitació del concurs i adjudicació del contracte es van dilatar, juntament amb els imprevistos i paralització d’activitats obligada pel Covid.

Finalment l’últim cap de setmana de juny després d’una reunió informativa amb els familiars i la participació d’Iñaki Pérez, director de Memòria Democràtica, es van iniciar els treballs per part de l’equip tècnic Drakkar Consultores, de Madrid.

S’havia previst l’exhumació de les cinc primeres posicions de la Fila 1 i de les 3 primeres posicions de la Fila 3 responent a quatre demandes de familiars que es trobaven entre aquestes fosses, en aquest cas sepultures individuals separades uns 70 cm. Entre cadascuna d’elles. També era previsible l’aparició de caixes de reducció amb restes de represaliats dipositades a finals del 80 al realitzar-se obres en una zona del cementeri civil coneguda com “Cuadro bajo” on es van soterrar víctimes del franquisme entre els anys 1943-1947 una volta es va omplir el recinte del cementeri civil actual.

Finalment es van exhumar un total de 18 restes de represaliats pel franquisme. Sobre la fila 1 van aparèixer i es van exhumar un total de 12 restes que van aparèixer en caixes de reducció, segons indica la documentació del cementeri i les plaques que portaven les caixes les corresponents a Benigno Morata Roca (Caudiel), Vicente Claramonte Martínez (Almassora), Álvaro Barberá Segarra (Albocàsser) i Ramón Albella Peris dels quals s’ha localitzat a les famílies, dos de les quals eren ja demandes d’exhumació, i els restes de Salvador Peris Llorens (Onda), Bautista Palatsí Montull (Salzedella), Luis Picó Salván (Segorbe), Eduardo Pallarés Barrachina (Sant Joan de Moró), Vicente Julián Asensio Reverter (Vila-real), José Tormo Granell (Alcora), Ramón Aicart Andrés (Alcora), Clemente García Beltrán (Sant Mateu), dels quals encara estem intentant la localització de familiars.

En quant a les files, de la fila 1 s’han exhumat les restes de Casimiro Isidro Beltrán (Llucena), Ricardo García Sancho (Canals), Manuel Bueso Puig (Les Coves), totes les famílies están informades, dos de les quals ja eren demandes d’exhumació; de la fila 3 s’han exhumat les restes de José Llach Ibáñez (Villahermosa), Francisco Bachero Bartoll (Argelita) i d’Agustín Martín Mateu (Useres), les dos primeres eren demandes d’exhumació i de l’últim no s’ha pogut actualment localitzar a la família.

Entre les restes aparegudes a les exhumacions s’ha evidenciat la presència de signes de violència en alguns dels cranis, corresponents als dispars d’armes de foc, amb l’aparició de munició que serà analitzada, així com diferent material: botons, sivelles, restes de roba i calçat i anells d’os entre altres objectes.

L’equip Drakkar està realitzant actualment l’estudi antropològic i la Generalitat està contractant la realització de les proves d’ADN que es faran també pròximament.

Fotografies cedides pel Grup per a la Recerca de Memòria Històrica de Castelló

Bases de dades del GRMHC

La pàgina del GRMHC disposa d'un arxiu propi, elaborat a través dels anys d'història de la organització. Podeu consultar la disponibilitat d'aquest material a la seua web oficial, mitjançant un cercador propi. La diferent documentació ha sigut obtinguda per donació d’institucions o particulars, o pel mateix col·lectiu mitjançant projectes d’investigació o aportació d'investigadors. La procedència dels documents és variada, disposant des de còpies digitalitzades d’arxius nacionals, autonòmics i locals, fins a documents originals aportats pels propis ciutadans. Els materials es troben organitzats segons l’àmbit territorial al qual el document fa referència (provincial, local o personal). 

Arxiu històric

Investigacions sobre Franquisme i Repressió

Investigacions II República i Guerra Civil