L L I B R E S D E L S S O C I S

VALENCIANAS Y VALENCIANOS DEPORTADOS EN LOS CAMPOS NAZIS

Autor: Adrià Blas Mínguez AnayaIdioma: Castellà

Prop de 9.000 espanyols van ser internats als camps de concentració nazis, dels quals més de 650 eren valencians. Aquesta publicació, a més de mostrar la crudesa de la vida i la mort de les valencianes i valencians deportats —prop de 410—, rescata de l'oblit a les víctimes de Mauthausen-Gusen i Hartheim a Àustria, Ravensbruck a Alemanya, Auschwitz a Polònia, etc.

Aquesta publicació presenta per primera vegada una relació de víctimes organizada per poblacions de naixement, actualitzada amb dades que fins ara eren desconegudes, entre altres, més de 25 noms nous. Dels 653 deportats, destaquem així mateix la presència de diverses dones que, gràcies a aquest llibre, passaràn a la història. La investigació d'Adrià Blas Mínguez Anaya cerca retribuïr la memòria de totes aquelles víctimes del feixisme que moriren anònimament, a les quals fins ara només se les recordava de mà dels veïns i familiars dels pobles valencians, consternats per la pèrdua d' un dels seus.

Actualment, per aconseguir una còpia de Valencianas y valencianos deportados en los campos nazis, cal contactar amb la Coordinadora mitjançant la direcció de correu electrònic: info@memoriademocratica-pv.com.

EL COST HUMÀ DE LA REPRESSIÓ AL PAÍS VALENCIÀ (1936-1956)

Autor: Vicent Gabarda CebellánIdioma: Valencià

1936-1956. Vint anys i milers de víctimes que amb la seua desaparició van causar dolor en uns familiars que continuaran patint durant anys les conseqüències de la repressió; una repressió sobre persones que són acusades de pensar diferent de com ho feien els seus botxins, de creure distint de com ho feien els seus denunciants, de defensar unes idees, una forma de vida, de treball, diferent de la dels seus contraris. El cost humà de la repressió. Les víctimes de la repressió franquista i republicana s'afegeixen a les morts produïdes en els fronts de guerra o pels bombardejos sobre les ciutats de rereguarda d'una incivil guerra civil. No es tracta d'igualar dues repressions, però sí que cal pensar que per tot arreu hi va haver viudos, viudes, orfes, robatoris, saquejos, confiscacions, assassinats, extorsions, terror calent, terror fred, actuacions incontrolades. i quan s'empren aquests termes cal tenir present que, en un moment determinat, es poden aplicar a qualsevol dels dos costats de la línia divisòria. Una altra cosa és el tracte que va donar el franquisme a unes víctimes i a altres. Ací sí que hi ha una barrera que és necessari eliminar si volem facilitar un clima de concòrdia.